Eten van Moes is geopend en werkt volgens Corona-richtlijnen.

Blog: Toffe boerendiners in de moestuin @ Wickevoort

De boerendiners van begin augustus waren een enorm succes.

Het was zo tof om te doen! Vrijwel alles wat ik bij de boerendiners serveerde kwam direct daar van het land. Bij de start van Eten van Moes in 2016 droomde ik van dit soort opdrachten. Super verse producten, toffe omgeving en gezellige mensen. Alles kwam samen in deze diners.

Boerendiner organiseren

In de lente hadden Martin en Ada (De Wickevoorter Stadsboeren) al gevraagd of ik dit samen met hen organiseren. We maakten plannen, maar het Corona-virus gooide ook bij dit plan roet in het eten. Gelukkig hebben we het nu begin augustus alsnog kunnen plannen. De aanmeldingen kwamen snel binnen en we konden 2 gezellige avonden voor 20 personen voorbereiden.

Martin en Ada lieten mij weten welke groenten ze konden oogsten en ze hadden ook eitjes van de hennen. Best spannend. Lukt het om zo alles vers van het land te verwerken en tot een heerlijke maaltijd te bereiden? Ik maakte een selectie uit de groenten.

Het menu

Het voorgerecht werd beide keren een soep met enkel groenten uit de moestuin. Vanwege de hitte en de prachtige sla koos ik voor een salade als hoofdgerecht met gele biet, choggia biet, harricot verts, erwten, rode ui, snijbiet, 3 slasoorten, aardappelen en tuinbonen. De salade werd één avond aangevuld met naanbrood en de andere avond met couscous en rode linzen. Een frisse kruidendressing maakte de salade helemaal af. Laten we de eitjes ook niet vergeten.

Het dessert bestond beide avonden uit Eton Mess. Een heerlijke mix van aardbeienmousse, meringues en aardbeien. In de aarbeienmousse waren aardbeien uit de moestuin verwerkt. Deze waren enkel nog te pureren, omdat ze helaas al eerder geoogst en ingevroren waren.

De voorbereidingen

Er komt wel iets meer kijken bij een boerendiner, dan bij een normale cateringopdracht.

Even leek er geen electra mogelijk op de locatie. Geen keuken is te overzien, dat vergt gewoon een strakke voorbereiding. Maar om het eten warm te houden is electra wel erg makkelijk. Gelukkig kwam het idee om een aggregaat te gebruiken redelijk snel om de hoek kijken. We konden het aggregaat van het bouwterrein wel gebruiken. De kabels om de electra op de juiste plek te krijgen konden we van iemand lenen, helemaal top!

De groenten en de eitjes kon ik de dag voor de catering ophalen, zodat ik tijd had om alles voor te bereiden. Alle groenten wassen, boenen, erwten en bonen doppen, schillen, snijden, stomen of koken. Zo tof om met deze verse producten te werken, maar wat een zand… en dan hadden ze het al best goed schoon gemaakt na het oogsten. Aardappelen en bietjes zitten natuurlijk vol met zand, zo ook prei. Je merkt des te meer hoe schoon alles in de groothandel en supermarkt wordt aangeleverd. Verse eieren zijn ook erg lastig te pellen…

De avonden van de diners

Zelf sta ik niet zo vaak tussen de gasten waar ik voor kook. Meestal bezorg ik de maaltijden en dan eten de mensen pas later. Heel leuk om een keer directe reacties te zien op mijn eten en de sfeer. Daar hielpen de omgeving en de gezellige mensen natuurlijk enorm aan mee.

Beide avonden hadden we heerlijk weer. 7 augustus was het zelfs erg heet. Wij waren al aardig uitgeblust voor we begonnen, maar ook de gasten waren blij even in de schaduw te zitten. Alles ging net een tandje rustiger. Toen de zon achter de bomen ging werd het echt lekker!

We startten iedere avond met een korte introductie van onszelf, Wickevoort en een antroposofische tafelspreuken van de stadsboeren. Martin en Ada hielpen met de drank en het uitserveren van de gerechten. Natuurlijk maakten ze ook een gezellig praatje met de gasten. Na het hoofdgerecht gaven Martin en Ada een rondleiding over de moestuin in 2 groepen, zodat iedereen afstand kon houden. Bij terugkomst serveerden we het dessert en koffie of thee.

Wegens succes organiseren we 21 en 22 augustus weer boerendiners in de moestuin. Reserveren kan via deze link