Moes tip: hoe kun je kruiden bewaren!

Verse kruiden zijn heerlijk, maar vaak zo kort houdbaar.
Veel kruiden kun je in een droge doek wikkelen, dan blijven ze het langste vers in de groentenla van de koelkast.
Om langer te genieten van kruiden zijn er natuurlijk nog conserveringstechnieken; drogen, invriezen, verwerken in olie of azijn.
Hieronder leg ik per techniek uit hoe je dat kunt doen, welke kruiden het meest geschikt zijn en hoe lang je het kunt bewaren.

Kruiden drogen

In de supermarkt kun je het ook zien bij de potjes kruiden. Je ziet welke kruiden fijngedraaide gedroogde blaadjes zijn, of zoals laurier nog gewoon heel.

Kruiden: munt, dragon, marjolein, laurier, oregano, rozemarijn, salie en tijm
Bewaren: ongeveer 12 maanden

Hoe droog je kruiden?
Hang de kruiden op z’n kop in bosjes aan de waslijn in een warme, goed geventileerde ruimte (30-45 graden). Bijvoorbeeld een warme zolder in de zomer.

Kruiden invriezen

Super makkelijk als je het later wil gebruiken in een warm gerecht. Dan heb je het al geportioneerd in de vriezer. Een saus of soep is dan zo voorzien van een heerlijke kruidige smaak.

Kruiden: basilicum, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, kervel en peterselie.
Bewaren: ongeveer 6 maanden

Hoe vries je kruiden in?
Je vriest de kruiden in met water, boter of half boter/half olie. Het is dus slim vooraf na te denken wat je later met de bevroren kruiden gaat doen. In water kun je het in soep of bijvoorbeeld kruidenwater gebruiken op een hete zomerdag. Maar als je het voor een saus of bijvoorbeeld door de pasta wilt gebruiken zijn boter en olie ook goed opties.

Je snijdt de kruiden fijn en doet ze in een ijsklontjes vorm. schenk er water, gesmolten boter of half boter/half olie bij. Vries dit in. Als het goed bevroren is, na 2 uur. Dan kun je de blokjes in een diepvrieszak doen.

Kruidenolie

Altijd lekker en snel te gebruiken om gerechten extra smaak te geven. Ook gemakkelijk voor koude gerechten.

Kruiden: bijna alle kruiden
Bewaren: ongeveer 4 maanden

Hoe maak je kruidenolie?
Pak een goed sluitende fles en maak deze goed schoon met sodawater.

Verhit kort goede olie met knoflook en/of rode peper. Laat dit afkoelen.
Voeg de kruiden naar keuze toe, zo grof mogelijk, niet gesneden. Het liefst hele takjes.
Laat dit 3 a 4 weken smaak trekken in een koele, donkere ruimte.

Kruidenazijn

Lekker om salade of gerechten een frisse draai te geven.

Kruiden: tijm, oregano, dille en bonenkruid
Bewaren: ongeveer 6 maanden (op een donkere, koele plek)

Hoe maak je kruidenazijn?
Pak een goed sluitende fles en maak deze goed schoon met sodawater.

Verhit de azijn kort met de kruiden. Laat de azijn 2 weken smaak trekken op een zonnige plek.
Zeef de kruiden uit de azijn, voeg eventueel een schoon takje toe ter decoratie.

NIEUWS

Eten van Moes is verhuisd naar de omgeving Haarlem, Heemstede, Hillegom, Lisse en druk op zoek naar een locatie!

Op dit moment is Eten van Moes gesloten
Komende periode wordt de website aangepast

0

Jouw bestelling