Eten van Moes bezorgt dinsdag, donderdag en zaterdag van Haarlem tot in Lisse verse maaltijden!

Moestuin-update week 18

Het is weer tijd voor een Moestuin-update! Het waren spannende tijden in de moestuin.

Zoals ik al vertelde in de vorige update ben ik de tuin ingegaan om alles naar buiten te verplaatsen. Heel fanatiek ben ik begonnen. Via diverse moestuin-websites en de makkelijke moestuin-app had ik geleerd dat je de hoog groeiende planten achterin moet zetten. Dan zetten ze de kleinere planten niet in de schaduw. Best logisch eigenlijk.

Ik had als eerste de paprika net voor de snijbonen geplant en vervolgens ging ik verder met de biet. Hoe ver moet dit eigenlijk uit elkaar gezet worden? Hop, telefoon erbij opzoeken… Heb ik de paprika goed gedaan?  Oh nee, die houdt niet van de kou, mag pas na half mei naar buiten. Oeps! Nu maar hopen dat deze het redt. Verstandig als ik ben heb ik vervolgens eerst even alles opgezocht. Komkommer en tomaat willen ook liever langer binnen blijven. De rest kan naar buiten.

Biet, kropsla, paprika en courgette staan buiten. Als laatste de spinazie nog. Ik had ergens gelezen dat je dat echt niet kunt voorzaaien binnen. Dat lijkt te kloppen! Het viel helemaal uit elkaar. Ik heb mijn best gedaan en het staat in de grond. Of het nog zal groeien vraag ik me af. We zullen zien!

De kropsla is heel licht geworden van blad. Geen idee wat dat betekent. Het staat er nog vrolijk bij.
Ook de peultjes zien er raar uit. Licht geel van kleur. Ik hoorde van mijn moeder dat dit waarschijnlijk betekent dat ze het te koud hebben… Nu maar hopen dat dit komende dagen bijtrekt.

Eind vorige week ging het nog even flink regenen. Paniek in de tent. Kan de moestuin dat al aan? De oplossing was mijn “tuinset” van pallets over de moestuin zetten ter bescherming. Dat heeft gewerkt!

Woensdag heb ik de laatste voorgezaaide planten naar buiten gezet. Het ziet er mooi en leuk uit in de moestuin! Op de radio hoorde ik over de koud nacht, dus ben ik vuilniszakken open gaan knippen om de moestuin enigszins tegen de kou te beschermen. Ook dat lijkt geholpen te hebben.

Komende dagen wordt het heerlijk weer, dus ik heb goede hoop dat de moestuin hier goed door gaat groeien.

Ik vergeet bijna de vijgenboom in de voortuin en de shitake stam. De vijgenboom ziet er al aardig groen uit, ik kan nog geen knoppen voor vruchten zien. Misschien duurt dat nog een jaartje. De shitake stam had ik in een waterbak gedompeld naast mijn pallet loungebank. Toen we de bank verzetten om de moestuin te beschermen zagen we een enorme shitake groeien achter de bank. Er heeft toch iets gegroeid. Op de stam staan nog steeds alleen maar schimmel, die ligt bij de container.

Nu is het dus wachten tot alle plantjes groter en sterker groeien. Sommige plantjes beginnen al wel ander blad te krijgen dat het eerste blad. Dat lijkt me een goed teken.

Wordt vervolgd.